Je čas „TO“ blíže představit

Pořád se od nás dozvídáte co jsme zrekonstruovali, co vybavili, jak to v bytě vypadá… Ale jak celý projekt funguje? Jaké jsou podmínky, a proč to vlastně všechno děláme? Po ohromných nákupech, náročném stěhování do 2. patra a nekonečném montování nábytku – (se kterým nám pomáhalo několik skvělých dobrovolníků) máme čas vše shrnout. Tak jdeme na to.

Komu je projekt určen?

Projekt je pro mladé lidi, kteří opouštějí dětský domov nebo jinou formu náhradní rodinné péče. Většinou tito lidé nemají žádné příbuzné, kteří by jim pomohli se vstupem do dospělého života.

To dostanou bydlení jen tak?

Velmi častá otázka. Počítali jsme s tím, že projekt bude mít kromě příznivých reakcí i ty záporné. A naprosto to chápeme. Opravdu to někdy vyznívá tak, že „děti“ dostanou bydlení zdarma. Ale NENÍ to tak. Podmínkou pro získání bydlení je výkon zaměstnání v sociálních službách – nejlépe u nás v Domovince, kde pro ně máme místo.

Proč zrovna v sociálních službách

V sociálních službách je dlouhodobí nedostatek zaměstnanců, navíc se jedná o práci, kde není potřeba speciální kvalifikace ani vzdělání. Stačí základní škola, nadšení pro práci, spolehlivost a kladný vztah k seniorům. Požadavky nejsou vysoké, přesto se zájemci zrovna nehrnou. Projekt je navíc spojen s projektem města, který má stejný byt také pro 5 lidí. Na rozdíl od našeho bytu, je jejich určen seniorům. Těm seniorům, kteří jsou sice soběstační, ale finančně si nemohou dovolit své bydlení a často končí na ubytovnách. Jelikož se jedná o sousední byty, počítá se s propojením obyvatelů obou bytů – spojení generací. Senioři mohou poradit, předat životní zkušenost a mladí lidé pomohou s nákupen nebo s technikou naladění televize, zprovoznění telefonu.

Kordinátorka

Jelikož víme, že většina odcházejících z dětských domovů nemají žádné příbuzné, kteří by jim pomohli s administrativou běžného dne. Často nemají ani zkušenosti s tím, co všechno se platí, kam se musíte přihlásit, co je odpadové hospodářství… zkrátka veškeré informace, které získáte v rodině. Proto máme koordinátorku, která jim bude s těmito úkony dospělého života pomáhat. Chceme tím předejít zejména vzniku dluhů – největší pasti mladých lidí

Závěrem

To je zhruba vše, co by se dalo k projektu napsat. Psát, že se trochu bojíme, je zbytečné, přeci jen jsme se odhodlali k velkému kroku. Pokud ale vše vyjde tak jak doufáme, pomůžeme pěti lidem žít slušný život, obsadíme prázdní pracovní pozice a dost možná snížíme počet budoucích žadatelů o sociální dávky o pět míst…